Класическа рецепта за фъстъчена халва

52
Класическа рецепта за фъстъчена халва

Един домашно приготвен десерт е повече от десерт

Как да приготвите десерт, богат на витамини? Като се спрете на халва от фъстъци.

Необходими съставки:

По 80 грама – грис, печени фъстъци и размекнато масло
200 грама захар
400 мл вода

Любопитни факти за фъстъчената халва

Тя е прочут източен деликатес, който масово се произвежда в различни страни. Ползите и вредите от него дълго са били изследвани от учените.

Ориенталският десерт е богат на витамини D, В2, В6, РР, които подобряват мозъчната дейност и укрепват сърдечно-съдовата система. В него се съдържат още аминокиселини, фолиева киселина и фибри.

В халвата обаче, освен фъстъци, има и захар. Последната не е много полезна за организма. Поради това на диабетиците и хората страдащи от затлъстяване не се препоръчва да ядат халва в големи дози.

За приготвянето на фъстъчената халва ще използваме грис, който ще влезе в ролята на сгъстител за захарния сироп. Може да добавите малко сусам, за да получите приятен вкус и аромат. Така десертът става още по-полезен.

Приготовление:


1/ Поставете на котлона сух тиган, добавете гриса и го запечете за 15-20 минути.
2/ Добавете 40 грама от маслото.
3/ Запържете гриса, като той трябва да придобие златисто-кафяв цвят.
4/ Наситнете печения фъстък – може да използвате блендер. Запечете на среден огън останалата част в другите 40 грама масло.
5/ Смесете двете пасти със захарта, разбърквайте интензивно.
6/ Гответе сместа на слаб огън, докато захарта не се разтвори напълно, а водата не се изпари.
7/ Пренесете сместа в подходяща форма. Оставете я на хладно за денонощие.




Добави коментар