Категорични причини да се откажете от пушенето през бременността

110
Категорични причини да се откажете от пушенето през бременността

Вредният навик поразява различни системи в тялото

Пушенето е вредно и това е неоспорим факт, а когато сте бременни, вие вредите и на бъдещото си дете. Разказваме ви как опасният навик води до нежелани последици за майката и детето.

Учени смятат, че токсините, съдържащи се в тютюневия дим, въздействат негативно върху всички системи в организма на бъдещото дете. Най вече страдат главният мозък, белите дробове и сърцето. Никотинът значително понижава нивото на кислорода в кръвта на майката, а това означава и в кръвта на детето. По този начин се понижава темпото му на развитие.

Преди всичко никотинът намалява способността на женския организъм да зачене, тъй като отровите, постъпващи в организма на жената по време на пушене, потискат работата на яйчниците.

Повишава се рискът от извънматочна бременност. Никотинът води до свиване на фалопиевите тръби, което затруднява движението на яйцеклетката. В случай на успешно оплождане това води до прикрепване на яйцеклетката директно към тръбата, тъй като първата не може да се добере до матката.

Пушенето по време на бременността повишава риска от помятане в ранните срокове. Висока е вероятността от раждане на мъртъв плод или пък недоносено дете или такова с ниско тегло. Последните два фактора рязко повишават риска от наличието на редица патологии, включително проблеми със слуха, зрението и дихателната система.

Никотинът провокира отлепяне или предлежание на плацентата. По този начин се създава риск за живота и здравето както на майката, така и на детето.

Тютюнопушенето по време на бременност повишава риска от нарушения във вътреутробното развитие – например вълча паст, порок на сърцето и др.

Токсините и отровите, приемани с цигарите, повишават риска от синдрома на внезапната смърт.

Освен това по време на бременност този вреден навик може да провокира детски паралич.

Висок е рискът още от проблеми с дихателните органи. Ако едно 3-годишно дете страда от астма, то като възрастен то може да страда вече от хронични проблеми с белите дробове.

Тютюнопушенето също така повишава риск от късогледство.

Натравянето с никотин предразполага още към развитие на болести на сърдечно-съдовата система и обмяната на веществата.

А най-лошото е, че пушенето на цигари може да се отрази негативно не само на децата, но и на внуците. Яйцеклетките на жената се заформят в яйчниците още по време на вътрематочното развитие, което означава, че се повреждат още на този етап.
Добави коментар