Какво трябва да знаем за войнската диета?

864
Какво трябва да знаем за войнската диета?

Фастът, или въздържанието от консумация на храна в определено време на деня, е практика, която се използва от древни времена за различни религиозни и здравни цели

Фастът, или въздържанието от консумация на храна в определено време на деня, е практика, която се използва от древни времена за различни религиозни и здравни цели. Напоследък все повече хора започват да следват подобен начин на хранене с идеята да свалят килограми. и ако някои залагат на 16:8 часови прозорци, други на един ден гладуване, един ден хранене, за трети най – добрият метод е т.нар. войнска диета.

Диетата на воините се основава на моделите на хранене на древните воини, които през деня консумират малко, а след това се хранят през нощта. Идеята й е да „подобри начина, по който ядем, чувстваме се, изпълняваме задълженията си“ като стресира тялото чрез намален прием на храна, като по този начин задейства „инстинкти за оцеляване“.

Основателят на диетата - Ори Хофмеклер признава, че тя се основава на собствените му убеждения и наблюдения, а не строго на науката.

Хората, които спазват тази диета, не се  хранят 20 часа на ден, след което консумират толкова храна, колкото им е необходимо през нощта. През тези 20 часа може да се консумират малки количества млечни продукти, твърдо сварени яйца и сурови плодове и зеленчуци, както и много некалорични течности.

След 20 часа хората по същество могат да пият от всякакви храни, които искат в рамките на четиричасов прозорец, но се насърчават приемът на непреработена, здравословна и органична храна.

Последователите на диетата на войните твърдят, че този метод на хранене изгаря мазнините, подобрява концентрацията, повишава енергийните нива и стимулира клетъчнaта регенерация. Въпреки че диетата на воините е малко по-екстремна от другите, по-често срещаните видове периодично гладуване, тя е просто по-строга версия на този метод.

Поради тази причина може да се твърди, че ползите, свързани с периодичното гладуване, се прилагат и за диетата на воините.

Според проучване, което имитира диетата на воините (гладуване в продължение на 20 часа), установява, че хората, които консумират храна само вечер в определен прозорец, отслабват повече спрямо тези, които консумират същото количество калории в храната през целия ден.

Като цяло се смята, че различни видове периодично гладуване, продължаващи от 3 до 12 месеца, са по-ефективни за насърчаване на загубата на тегло, отколкото други диети.

Има обаче едно условие - по време на четиричасовия период на ядене не бива да преяждате или да се храните безразборно. Яжте спокойно, бавно и качествена храна.

Според направените изследвания диетата на войните води до подобряване здравето на мозъка, може да намали възпалението, помага за контрола на кръвната захар.

Въпреки потенциалните ползи за здравето от диетата на воините, има някои недостатъци на този начин на хранене. На някои хора може да бъде трудно да се придържат към нея, предвид това, че ограничава времето, през което можете да се храните.

Освен това този тип периодично гладуване е неподходящ за деца, кърмещи или бременни жени, хората със заболявания като диабет тип 1, сърдечна недостатъчност или някои видове рак, екстремни спортисти, хората с хранителни разстройства или анамнеза от нарушено хранене, хора с наднормено тегло. Диетата може да доведе до нарушено хранене, тъй като преяждането може да бъде проблематично за много хора.

Диетата на воините може да доведе риск от развитие на нарушено хранене. Потенциалните странични ефекти на диетата са умора, виене на свят, ниска енергия, замаяност, безпокойство, безсъние, глад, хипогликемия, запек, раздразнителност, хормонален дисбаланс, качване на тегло.

Диетата работи, но дали е за вас, преценете сами!Добави коментар