Какво трябва да може детето през първия, втория и третия месец

239
Какво трябва да може детето през първия, втория и третия месец

Приключението живот е започнало!

Новородените се учат постоянно: докато ядат, спят, дори докато просто гледат играчките около себе си. За вас това време може да бъде цял ден бездействие, но не и за бебето. Всяко утро вие виждате ново дете. То се е научило на още нещичко. Осъзнало е още неща за света около себе си. Утре ще е още по-напреднало.

Първи месец
През първите седмици от живота си детето се учи да фокусира своя поглед. Да, ние не се раждаме с това умение. Постепенно детето започва да обръща внимание на предметите наоколо и следи вещите, които се движат пред лицето му. И не само вещите. То фокусира поглед върху лицето ви. Ако застанете достатъчно близо, на разстояние около 20-30 см, ще забележите как съсредоточено ви наблюдава.

Втори месец
Бебето не знае в самото начало на какво е способно. Движенията му са хаотични. Още не осъзнава своите ръце, крачета и всичко останало. Когато детето наближи втория месец, неговите движения са по-плавни. То умее да повдига глава, да я държи изправена. Краката му започват да се изправят. Някои деца дори посягат към интересуващ ги обект.

Трети месец
Детето започва да координира своето зрение и движенията на ръцете. На тази възраст то умее да свива и разгъва пръстчета. Опитва се да улавя играчки. Става му особено интересно да наблюдава играчките над леглото.
Добави коментар