Какво ни говори черният цвят в рисунките на детето?

364
Какво ни говори черният цвят в рисунките на детето?

Има възраст, когато е необходимо да се предприемат действия

Ако сте започнали да забелязвате, че в рисунките на детето преобладава черният цвят, то не бива да се изпълвате с тревога на мига. Децата често избират черното, когато рисуват. Причините може да са различни. За всеки случай решихме да разгледаме по-обстойно темата. Например, трябва да проявите загриженост, ако детето вече повече от 3 месеца рисува преобладаващо с черния молив в ръка… Разбира се, от значение е и възрастта.

До 5 години
Децата в предучилищна възраст често избират тъмните цветове и това се случва, не защото виждат живота в тъмни краски или защото се чувстват зле. Причината е друга. На белия лист черният цвят изглежда по-ярък, по-видим, сравнено с другите.

От 5 до 8 години
На тази възраст децата също може да използват активно черния цвят в рисунките си. За разлика от по-малките си приятелчета, тук вече може да са налице определени причини, при това неосъзнати. Например, по този начин децата изразяват своите чувства – мъка заради раздяла с бабата, прекалена строгост на родителите, липса на майчино внимание, трудно преживяване на ранното ставане сутрин, свикване с режима в детската градина и др.

Децата невинаги умеят да изразяват чувствата си с думи. Тогава една рисунка дава насоки за емоционалния им свят.

От 8 години нагоре
Стартирайки то училищната възраст, изборът на цвят за рисуване става осъзнат. Причините за посягате към черния цвят са минимум 2:
Техника за рисуване

На някои деца им харесва да рисуват в черно, тъй като им допада графичния стил на рисуване. Линиите по този начин са по-изразителни. Именно това привлича нежната детска душа. Място за тревога няма.

Начин за освобождаване на болката
По силата на вътрешни причини учениците невинаги са готови с думи да изразяват своите емоции, дори ако ги осъзнават. Рисуването е начин за облекчаване на душевните терзания. В такава ситуация на родителите се пада задача да установят причината за болката на детето и да намерят изход от ситуацията.Добави коментар