Какво не знаем за сладоледа?

169
Какво не знаем за сладоледа?

Китайските императори са били първите хора, за които се знае, че са яли сладолед

Почти никой не може да устои на най-вкусното студено изкушение – сладоледа. Той може да бъде млечен, сметанов, плодов, с шоколад или дори с вкус на чийзбургер. В сладоледената индустрия са познати стотици видове сладолед.

Вижте още любопитни факти за сладоледа:

Днес е трудно да се определи кога точно е създаден първият сладолед. Съществуват различни теории за възникването му, а някои от историите са се превърнали в легенди. Вероятно това е станало в Китай преди 5 000 години.

Китайските императори са били първите хора, за които се знае, че са яли сладолед. Техните готвачи са смесвали сняг и лед с плодове, вино и мед, за да приготвят десерта, с който владетелите се освежавали, докато си почиват.

Император Нерон, през 62 г., изпращал робите си в планините, за да донесат сняг и лед, в които готвачите слагали нектар, плодове и мед. За да се съхрани за по-дълго време снега, дори наредил да се построят специални студени стаи под императорския дворец.

Европа научила на замразения десерт през XIII век от известния пътешественик Марко Поло, който донесъл от Китай рецептата за охладен шербет . Лакомстовото отначало присъствало само на масата на аристократите. Готвачите съхранявали рецептата изключително строго и тя се предавала само на просветени.С течение на времето кулинарите в италианските и френските кралски дворове създали свои рецепти за сладолед.

През 1846 г. бил измислен ръчния фризер. Майсторите въртели ръчката на фризера, а той разбърквал съда със сладолед в слой от сол и лед, докато не се замрази сладоледената смес. Машината за сладолед била измислена през ХІХ век.

Най-скъпият сладолед в света, вписан в Книгата на Гинес, струва 1000 долара, посочва Дарик радио. Украсен е с листенца от 23-каратово злато и съдържа свежи екзотични плодове и венецуелски шоколад. Той се сервира с чашка десертен хайвер и лъжичка, покрита с 18-каратово злато.

Днес може да опитате сладолед с вкус на калмари, царевица, октопод и дори чесън. Преди време сладкарница в Лондон си навлече остри критики, като пусна сладолед, направен с истинска кърма.

Добави коментар