Какво е да имате пренатална депресия?

289
Какво е да имате пренатална депресия?

Трябва да бъдете щастлива, а не сте

Опитвате се да имате бебе, храните се здравословно, спортувате умерено, имате добро бъдеще и стабилни финанси.  И един ден виждате двете чертички. Съпругът ви и вие сте във възторг. Бебето е планирано, а домът ви е готов да го посрещне.

Но не можете да се зарадвате. Трябва да бъдете щастлива, а не сте. Дори напротив. Не сте тук, мислите ви се реят.

Бременността ви не е белязана от вълна от емоции, а белязана от липсата на такива.

Минават седмици и дори нарастването на коремчето не променя нещата. Няма връзка между вас и бебето, което носите. Просто не сте привързана. И това води до непреодолимо чувство на ужас.


Не се самообвинявайте. Това е т.нар пренатална депресия и според Световната здравна организация, 10 процента от бременните жени изпитват такава, както и следродилна депресия или друг вид разстройство на настроението.

И докато следродилната е най-често срещаната, симптомите на преди и след раждането депресия са много сходни. И двете са белязани от тъга, трудна концентрация, чувство на безнадеждност или безполезност и общо усещане за загуба.

В тези моменти е много важно да намерите подкрепа на хората около вас, да говорите за чувствата си, да правите заедно всичко онова, което ви носи радост. Не губете връзката с бебето си, това е човечето, което има крещяща нужда от вас в този момент и заедно трябва да  преодолеете тези мигове.

Ако не можете да се справите, експерти препоръчват да се обърнете към психолог. Майчинството е най – важната мисия в живота ви и трябва да е приоритет. А да бъдете обичаща майка е от полза не само за вас, но и за всички около вас.

 

 

 Добави коментар