Какво да ядете, ако имате варицела?

211
Какво да ядете, ако имате варицела?

Няма човек, който да не е боледувал от варицела

Няма човек, който да не е боледувал от варицела. Този тип шарка обикновено поразява децата и не се повтаря, но ако като дете не сте я изкарали, може да се заразите и на по - късна възраст. При всеки един човек тя протича по различен начин – от лек обрив до симптоми като треска, гадене, умора, мускулни крампи и обрив от сърбящи червени пъпки и мехури.

В зависимост от това, колко тежко е състоянието на болния, лекарят може да изпише различно лечение, но истината е, че в основата стои добрата диета. Важно е да бъдете добре хидратирани, да приемате витамини и минерали, както и храни с високо съдържание на желязо. Понякога варицелата може да засегне устата и гърлото, затова ключова тук е консумацията на меки и щадящи храни.

Ето някои храни, които са безопасни и поносими за консумация с варицела.

Меки храни: картофено пюре; сладки картофи; авокадо; бъркани яйца; боб и леща; тофу; варено пиле; риба.

Млечни и студени храни: кисело мляко; кефир; сладолед; извара; млечни шейкове.

Зърнени: ориз; соя; тестени изделия; овесена каша.

Некисели плодове и зеленчуци: ябълково пюре; банани; пъпеш; горски плодове; праскови; броколи; зеле; краставици; спанак.


Освен това консумирайте много вода, кокосова вода, билков чай, спортни напитки с ниско съдържание на захар; електролитни напитки.

Някои напитки, обаче могат да допринесат за дехидратацияta. Такива са захарни плодови сокове; кафе; газирани напитки; алкохол; енергийни напитки.

Храни, които могат да раздразнят или влошат симптомите на варицела са пикантни храни; чесън; грозде; ананас; домати; цитрусови плодове и сокове; храни, мариновани в оцет; кафе; солени храни като чипс; пуканки; ядки; семена; пържени храни.Добави коментар