Kакво да направите, за да подобрите отношенията с тийнейджъра у дома?

43
Kакво да направите, за да подобрите отношенията с тийнейджъра у дома?

Всеки родител иска да има по-добри отношения с детето си - тийнейджър

Всеки родител иска да има по-добри отношения с детето си - тийнейджър. Има изобилие от книги и онлайн статии, предлагащи съвети и насоки за това, какво да правите, но доколко работещи са те….

Според психолози има няколко много прости правила, които трябва да следвате, за да постигнете успех и да се опитате да подобрите комуникацията с вашето дете.

# 1 Разговаряйте се с него

Минимумът тук е разговор, който включва откриване на нещо за тях и / или споделяне на нещо за вас. Може да е просто като „Кое беше най-хубавото нещо за деня ти?“ Или „Познай какво ми се случи днес?“. Не питайте „Как беше денят ти?“, тъй като ще получите само „ок“ или „добре“ в отговор.

# 2 Кажете, че я/го обичате

Не ви трябва да се обяснявате в любов, само едно просто „Обичам те“ всяка вечер, когато си лягат, когато се приберат или когато тръгнат към училище е достатъчно. Дори не е необходимо да бъде словесно, изпратете текстово съобщение или съобщение във Facebook. А какво ще кажете ако оставите бележка на възглавницата им!

# 3 Интересувайте се къде са

Това не означава да сте като детектив и да следите всяка негова крачка, но поставете някои граници и основни правила за това, какво се изисква преди тийнейджърът да излезе някъде. Въпреки че той може да се съпротивлява, обяснете, че го правите, защото ви е грижа за него.

# 4 Хранете се заедно

Под ядене заедно имаме предвид, че всеки, който живее у дома, сяда около масата, за да споделя едновременно храна - без телевизор, без включени телефони, без iPad или компютри на масата. Разрешено е само ядене и говорене лице в лице.

# 5 Имайте време за вас

Отделете всяка седмица един ден или няколко часа за време само с вас и вашия тийнейджър. Това може да бъде каране на колело, спорт или курсове. А защо не да отидете на шопинг или кино? Това ще закрепи връзката ви и ще ви направи и приятели.

 

# 6 Търсете мнението на тийнейджъра

Когато гледате телевизия или слушате музика по радиото или просто говорите за нещо, което сте чули през деня, попитате детето си какво мисли за това и се  опитайте да разберете повече защо мисли по този начин. търсете съветите му, включвайте го в обсъждане на семейните уикенд пътувания. Това означава, че го цените и зачитате мнението му.

# 7 Насърчавайте го

Това не означава да отправяте празни хвалби към вашия тийнейджър. Кажете им нещо, което оценявате в тях, потвърдете го с действията им, поздравете ги, когато постигнат нещо и им благодарете за приноса.

Тийнейджърът придобива много увереност и се чувства истински ценен, когато чуе родителите си да говорят положително за тях, особено когато думите имат смисъл.

# 8 Проявете интерес към техните интереси

Гледайте любимите телевизионни предавания с тях, гледайте ги как играят компютърна игра (предлагайте да играете също - дори и да сте безнадеждни), проявете интерес към ново приложение на телефона си, гледайте тренировката им през уикенда... просто проявете интерес към нещо, което харесват.

 

# 9 Питайте „Всичко наред ли е?“

Просто задайте един прост въпрос: „Всичко наред ли е?“ Поне веднъж седмично. Наистина просто, но важно. И не задавайте постоянни въпроси. Целта е да не продължавате да питате, докато възникне проблем, а тийнейджърът да има твърдо убеждение, че се интересувате от това как са и че се интересувате от тях.

# 10 Изненадайте го с почерпка

Това не трябва да бъде награда за постижение, а по-скоро чисто спонтанен израз на любов към него. Не е задължително да е скъпо – може да приготвите любимата вечеря, да оставите шоколад на възглавницата, да го заведете в любимото му кафене след училище, да отпуснете няколко часа вечер или да организирате филмов маратон по свой избор.

 Добави коментар