Какъв спорт ни е необходим, за да подобрим паметта си?

84
Какъв спорт ни е необходим, за да подобрим паметта си?

Той поддържа не само физическата ни форма!

Физическата активност поддържа в тонус не само нашите мускули, но и работата на мозъка, включително паметта.

Учени доказаха, че има пряка зависимост между спортните занимания и подобряването на паметта и концентрацията. При това спортуването стимулира растежа на хипокампуса – част от мозъка, която отговаря за формирането на невронни връзки, асоциации, а също така настроението.

Т.е. спортът пряко влияе върху подобряването на паметта и нашето настроение. Колкото повече в мозъка се формират невронни връзки, толкова повече се образува сиво вещество. Толкова по-добра е връзката между тялото и съзнанието. По този начин спортът ни защитава от старческо слабоумие и ни помага дълги години да се радваме на ясно съзнание.


Подробно върху връзката между интелектуалните способности и спортуването размишлява американската изследователка Уенди Сузуки. Тя е невробиолог и стига до извода, че за най-добър ефект върху мозъка трябва да комбинираме аеробни упражнения – например, тичане и танци, и ментални -  мантри, медитация и др. По този начин поддържаме връзката между мозъка и тялото, стимулираме мотивираността и оптимално подобряваме настроението си.
Добави коментар