Как забраните на родителите вредят на самооценката на детето?

105
Как забраните на родителите вредят на самооценката на детето?

Нека да споменем конкретни три от тях

На подсъзнателно ниво родителите предават на децата си психологически забрани. Някои от тях повлияват неблагоприятно способността на децата да взаимодействат с други хора, каза психологът и психотерапевт Мария Фабричева, пише RBC-Lite.

Когато родителите не позволяват на детето да бъде себе си, те го поставят в рамки, което впоследствие формира неговата личност.


Според Фабричева върху отношенията на детето с другите хора влияят три забрани: „не се дръж така“, „не бъди близък“, „не бъди дете“.

Хората със забрана „не се дръж така“ изпитват дискомфорт във всяка една група, в която попадат. Трудно им е да общуват в колектива. Поради това предпочитат самотата. Те не търсят привързване.При втората забрана се поражда страх от това да не бъдеш излишен в отношенията. Той може да се развие до ново ниво. Например, преди сватбата един човек се чувства добре, а след нея става ревнив, взискателен и т.н.

Забраната „не бъди дете“ отдалечава от творчеството и спонтанността. Детето започва винаги да се стреми да има план на действие, да замисля всяко едно нещо до най-дребния детайл. Още едно следствие на тази забрана – като възрастен то не може да се отпусне, усеща, че трябва да отговаря на определен шаблон.
Добави коментар