Как сухият въздух в стаята вреди на детето

64
Как сухият въздух в стаята вреди на детето

5 съвета за родители

Да, декември месец се очерта доста топъл. Преди да се усетим обаче, зимата ще връхлети в целия си блясък. Помислете своевременно за микроклимата в дома си. Достатъчно здравословен ли е той? Не става ли въздухът прекалено сух заради отоплението?

Нека ви запознаем с няколко причини, поради които не бива да подминавате фактор като сухия въздух:

1/ Той повишава риска от простуди
Сухият въздух влияе на лигавицата на носоглътката. Понижава защитните й функции. Така носоглътката по-трудно се справя със задачата си да бъде щит за организма срещу атаките на инфекции и вируси.

2/ Той е вреден за дихателните пътища
Рискът да простудите членовете на семейството не е единствената изненада. Ако въздухът е сух, той постоянно въздейства върху организма на човека. Може да навреди на работата на дихателната система. Например, детето може да започне да страда от хронична хрема, астма или пък други болести на дихателните пътища.

3/ Той влияе негативно на здравето на очите
Нездравословният микроклимат нарушава нормалното функциониране на сълзите. Когато очите не могат да сълзят, те спират да поддържат роговицата чиста.

4/ Той увеличава вероятността от поява на кожни болести при децата
Нарушената бариерна функция на кожата е основна причина за развитието на атопичен дерматит. Основни проявления като сухота и сърбеж се засилват, когато въздухът не е достатъчно влажен.

5/ Той влошава качеството на съня
Всеки един от нас знае, че по време на сън организмът не дреме: мозъкът сортира, а след това преработва информацията, активира синтеза на хормони, кожата се занимава с възстановяване на собствените ресурси. Просто казано, в този момент, когато ние почиваме, организмът компенсира, ремонтира и се запасява с ресурси за новия ден.
Добави коментар