Как се отрази пандемията на психичното здраве на децата?

62
Как се отрази пандемията на психичното здраве на децата?

Четири пъти повече е изживяваната самота, три пъти са нараснали гневът и раздразнението, двукратно се е увеличил страхът

В ситуацията на извънредно положение заради COVID-19 тийнейджърите в България изпитват много повече негативни емоции, сочат данни от Изследване на УНИЦЕФ България от 2020 г. Четири пъти повече е изживяваната самота, три пъти са нараснали гневът и раздразнението, двукратно се е увеличил страхът, посочат още от организацията, която в започва национална кампания в подкрепа на психичното здраве на децата и младежите „Отвъд усмивките. Как си всъщност?”.

„Чувствам се загубен в своите мисли. Не съм продуктивен и съм много самотен“, сподели тийнейджър в проучването на УНИЦЕФ. Причината да не се търси професионална помощ, ако негативните емоционални преживявания са силни, най-често е  тревожност или срам (63%) или незнание  къде да се потърси помощ (17%), сочат резултатите от допитване, проведено в U-Report Bulgaria през 2020 г. За да се справят, повечето млади хора опитват или да не обръщат внимание на преживяванията си (41%), или прибягват до негативни практики, които вредят на здравето им (33%).

1 от 5 смъртни случая сред тийнейджъри на възраст 15-19 години в ЕС е причинен от самонараняване, показват данни на Регионалния офис на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия. Самоубийството е втората най-честа причина за смърт сред подрастващите в тази възраст в Европа. В същото време 9 милиона подрастващи на възраст 10-19 в Европа живеят с психично разстройство според новия глобален доклад на УНИЦЕФ „Положението на децата по света 2021“. Данните за България показват, че 11% от момичетата и момчетата във възрастта 10-19 години са с диагностицирано психично разстройство. В световен мащаб само около 2% от бюджетите на правителствата за здравеопазване се харчат за психично здраве, а пропуснатите ползи за икономиката заради несправяне с психичните разстройства на младите хора в глобален план възлизат на 390 милиарда долара всяка година, изчислява Лондонското училище по икономика в доклада на УНИЦЕФ.Целта на кампанията е да повиши информираността за важността на психичното здраве, да разчупи стигмата около тази тема в обществото и да предложи решение – създаване на онлайн платформа за самостоятелна грижа за психичното здраве, която включва стратегии за справяне и устойчивост. В рамките „Отвъд усмивките. Как си всъщност?” България ще набира средства за изграждането на онлайн платформа в подкрепа на психичното здраве на децата и младежите. В нея ще бъде събрана информация от професионалисти за най-честите психични състояния – депресия, тревожност, самонараняване и суицидно поведение, хранителни разстройства, тормоз, стрес и др., както и начините за тяхното преодоляване.

Тийнейджърите ще могат да открият и разкази на свои връстници, за да осъзнаят колко е важно да потърсят помощ и да се запознаят с различни позитивни стратегии за справяне чрез изкуство, спорт, музика, доброволчество и т.н. Място в платформата ще намерят и различни инструменти за самопомощ – съвети за управление и облекчаване на стреса, преодоляване на лошото настроение и тревожността, справяне със самотата, изграждане на здрави връзки, техники за дишане и релаксация. На платформата ще бъдат събрани и контакти на вече съществуващи услуги за подкрепа, към които подрастващите могат да се обърнат, ако не успяват да се справят сами.

Известните личности, които подкрепят кампанията, са националните посланици на добра воля на УНИЦЕФ Елена Петрова и Владимир Ампов–Графа, както и Соня Йончева, Евелина Павлова, Мадлен Алгафари, Александра Алгафари, Андреа Банда Банда, Ивет Горанова, Ивет Лалова, Гери Турийска, Борис Бъндев и Христина и Ивайло от Айде БГ. Кампанията е подкрепена от дългогодишните съмишленици на УНИЦЕФ България в лицето на Нова Броудкастинг Груп и Нетинфо като основен медиен партньор. Осъществява се и с подкрепата на ключови държавни институции, неправителствени организации и младежки мрежи, съобщава вестник Монитор.

Добави коментар