Как се образува кърмата?

629
Как се образува кърмата?

Освен че храни детето, тя е важна за чревната микрофлора, имунитета и хармоничното физическо и нервно-психическо развитие на детето

В периода на бременността организмът на жената започва да се подготвя за изработването на кърмата: млечните жлези се увеличават, разраства се секретиращата тъкан, под въздействието на естрогена и прогестерона млечните канали се разширяват и в краищата им се образуват алвеоли. Образуването на кърма се стартира от бебето. Колкото по-често след раждането го поставяте на гърда, толкова по-скоро мозъкът получава сигнал, който води до производство на повишено количество пролактин и окситоцин – те отговарят за лактацията.

Кърмата през първата половин година на детето напълно покрива потребностите му. По своите свойства тя е уникална. Освен че храни детето, тя е важна за чревната микрофлора, имунитета и хармоничното физическо и нервно-психическо развитие на детето. Удивително е как организмът на майка може да създаде едновременно такова количество витамини и хранителни вещества.

Изследвания върху състава на кърмата продължават да се правят и днес. Учените откриват все нови компоненти. Последните открития сочат, че в кърмата се съдържат специфични олигозахариди. Днес науката познава около 200 олигозахарида, но тяхното реално количество вероятно възлиза на хиляди.

Олигозахарадите в кърмата влизат в ролята на първи пребиотици за детето. Те спомагат за възстановяване на нормалата микрофлора на червата, улавят патогените, елиминират микробите, предпазвайки по този начин здравето на детето.

Олигозахаридите в кърмата умеят да обучават клетките на имунната система, да управляват узряването на имунната система. Така те понижават риска от инфекции.

Основните компоненти на кърмата са протеини, мазнини, въглехидрати, аминокиселини, витамини, минерали, бифидобактерии, лактобактерии и вече споменатите олигозахариди.За хармоничните растеж, развитие и здраве на детето отговарят протеините: аминокиселините участват в техния синтез, а също така изграждат клетъчните мембрани и активират обмена на мазнини и протеини.

Мазнините са основен източник на енергия. Те са предшественици на много хормони и витамини. Строителни блокове на връзките между клетките в нервната система.

Въглехидратите са източник на енергия. Те служат като източници на галактоза, която участва в строежа на клетъчните мембрани и формирането на съединения, които са важни за правилното развитие на главния мозък на детето.

Витамините от групи B, A, Д, E, K, C, PP, минералите — йод, желязо, цинк, магнезий, манган, селен, и витаминоподобните вещества — биотин, холин, инозитол, лецитин — поддържат всички процеси, които протичат в растящия организъм.

Бифидобактериите и лактобактериите запознават имунната система на детето с определени бактерии с цел да се изработят антитела, да съзряват клетките на имунната система и да се формира толерантност към алергените в храната.
Добави коментар