Как се хранят децата ни?

130
Как се хранят децата ни?

С една дума - лошо

Младежите все по-честа консумират алкохол и енергийни напитки. Това показва национално проучване за начина на хранене сред учениците. Всяко трето дете между 14 и 18 години пие повече от два пъти седмично бира, а една пета от децата си поръчват и вино.

Тревожната тенденция показва, че българските деца все още са далеч от здрасловното хранене. Само половината от учениците между 7 и 18 години консумират плодове и зеленчуци. Рибата също я няма в менюто. Липсва и пълнозърнестият хляб. За сметка на това, храните, богати на мазнини, захар и сол продължават да са най-предпочитани.

Според специалистите, промяната в храненето на детето започва още от първи клас. Затова с наредба бяха забранени мазните и вредни храни в училищните заведения. Преди да стигне до масата в училищния стол менюто се преглежда от лекар, припомня ТВ7.В забързаното ежедневие родителите намират малко време да обърнат специално внимание на менюто. Специалистите са категорични - сурови плодове и зеленчуци, чаша прясно мляко и порция сирене не трябва да липсват от менюто на подрастващите всеки ден. За проблемите с теглото допринася и заседналият начин на живот.

Проучване показва, че 40% от децата прекарват повече от 5 часа седнали или легнали пред телевизора или компютъра. При момичетата от 14 до 19 години се наблюдават и други хранителни разстройства - булимия или анорексия. Повече от 2% признават, че повръщат след храннене.Добави коментар