Как се чистят правилно зъби?

64
Как се чистят правилно зъби?

Преди закуска или след?

Като възрастни хора сякаш се подразбира, че вече сме се научили да мием правилно зъбите си. Но ако детето попита, кога да си почисти зъбите – преди или след закуска, може да се затрудните какво да отговорите.

Има разминаване в мненията кога да се чистят зъбите – преди или след хранене. И в двата случая има рационални моменти и всяка версия може без проблем да се защити и опровергае.

Да мием ли зъбите си след събуждане?


В полза на желанието ни да си мием зъбите преди хранене говори фактът, че самата храна не е причина за кариес. Микробите я използват, за да може после да се развият патологични процеси в устната кухина. Ако сутрин премахнем тези микроби, то храната, която попадне в устата ни, няма да провокира посочения проблем.


А ако чистим зъбите си след закуска?

Версията за необходимостта от чистене на зъбите след закуска също има своите основания. Остатъците от храна може да навредят на състоянието на зъбите.

Учените са на едно мнение по следния въпрос – независимо дали миете зъбите си преди хранене, или след, това е по-добро решение от варианта изобщо да не ги миете.Добави коментар