Как реагират децата при развод

467
Как реагират децата при развод

Може да очаквате различно поведение според възрастта

Според възрастта си децата реагират по различен начин на желанието на родителите да се разделят. Какво да очаквате?

Деца под 7 години
В предучилищна възраст децата са склонни да винят себе си за проблемите в семейството. По-често говорете с тя за това, че никой не е виновен. Старайте се да запълните съвместното свободно време с приятни събития – разходки в парка, цирк, кино, кафене, занимателни курсове и др.

От 7 до 9 години
На тази възраст децата започват да се ядосват и да обвиняват за развода единия или другия родител. Никога не се оправдавайте, ако детето ви крещи нещо в духа на: Тати си отиде заради теб или обратното.Колкото и болезнени да звучат тези думи, детето го боли 10 пъти повече. Времето ще излекува болката му и ще дойде моментът, когато ще може да обсъдите темата по-зряло.

Тийнейджъри
При тях нещата са по-сложни. Те протестират. Вашият развод разрушава вярата им в семейството, елиминира опората под краката им. Често стартират програма по саморазрушение.Разговаряйте спокойно с тийнейджъра по всяка тема. Кажете му, че няма винаги да е така. Всичко ще се върне отново към баланса. Колкото по-бързо детето дойдете на себе си и се успокоите, толкова по-бързо и детето ще се стабилизира.

Помнете, че първите няколко месеца след развода са най-тежки. След това в продължение на 6 месеца тече адапционен период, когато цялото семейство привиква към новите условия на живот. След година от развода започва да се усеща вътрешна хармония.
Добави коментар