Как програмираме децата да се провалят

656
Как програмираме децата да се провалят

Понякога пренасяме на тях това, което ни е внушено на самите нас

Как родителите влияят на живота ни, защо сме нещастни и неуспешни, а също така и как да престанем да предаваме на своите деца своята негативна настройка – отговори на тези въпроси дава психологът Мария Фабричева.

Колкото и да не ни се вярва, с помощта на няколко зле подбрани думи може да провалим живота на своите любими същества.

Откъде се взима негативната настройка?

Когато детето се появява на бял свят, то напълно зависи от своите родители. Това означава, че е принудено да се подчинява и да се настройва спрямо техните изисквания, а също така и да влезе в рамките на определението „семейство.

Тези изисквания и шаблони родителите предават на децата с помощта на думи, фрази, поговорки, а също така и с помощта на телесни и емоционални реакции, жестове и мимики. Благодарение на тях ние разбираме и запомняме кое е позволено, какво не бива да се прави, кое е лошо и кое е добро.

Получавайки такова послание от родителите си, децата откриват в тях определен смисъл, на основата на който вземат едно или друго решение.

Така, ако детето получи похвала, поощрение или внимание за определен тип поведение, то долавя подкрепа за разбирането си, че именно така трябва да се държи.

Ако положителното и подкрепящо отношение помагат на детето да се стреми към постигането на нещо, то негативните родителски послания формират у него неувереност. И не самотова – пораждат недоверие към околните и отсъствие на мотивация за постижения в бъдеще.

Ето няколко до болка познати примери:

„Махни се от очите ми“ – майката казва тези думи и прокужда детето. Тези слова пораждат у него мисълта, че майка му се чувства добре, когато то не е край нея.
„Не пипай, не бива“ и силно плясване по ръката – сега вече детето се бои да прави нещо самостоятелно.
„Можеше да се постараеш“ или поглед, показващ оценката на родителя – детето вече не вярва, че е способно да успее.

Други поговорки и забавни фрази, които също формират негативна настройка у детето са: „Ще пораснеш и ще разбереш“, „Ако много знаеш, ще остарееш“, „Смехът без причина е признак за глупост“.
Добави коментар