Как пестят многодетните семейства по света

70
Как пестят многодетните семейства по света

Няколко трика, които те откриват, докато семейството расте ли, расте...

Как да замените един разход с такъв, който натоварва бюджета по-малко? Черпим опит от няколко страни.

Великобритания

Едно британско семейство реши да сподели своите трикове за икономия. Моментът на разчертаването на бюджета идва, когато в семейството се появяват четвъртото и петото дете – близнаци. Ето как успели да оптимизират разходите:

-    Мокрите кърпички заменили с почистващ спрей и кърпи. Пресметнете колко пари дава една многодетна майка за кърпички – на седмица, а на година?
-    Новите играчки били заменени със стоки втора ръка.
-    Двойката престанала да купува вещи от известни марки.
-    Освен това решила този път да заложи на по-евтини пелени. Първоначално семейството пробвало с многократни пелени, но да переш на две бебета е нелека задача.

Нова Зеландия

Семейство от Нова Зеландия пък стигнало до извода, след преразглеждане на бюджета, че за риба и месо в дома им на година се харчат около 10 000 долара. Родителите на 5 момичета решили да започнат да ходят на риба. Мъжът тръгнал и на лов. Според многодетната майка важно е те и децата да се научат не само да добиват храната си, но и да съхраняват правилно месото.

Е, този вариант надали е подходящ за нашите ширини. Дава обаче повод да преразгледаме бюджета за храна и да помислим как да съхраняваме по-добре хранителните продукти, за да не изтича срокът им на годност.

Украйна

Съвсем неотдавна по телевизията в Украйна едно многодетно семейство даде съвети как може да се пести. Ето какво споделиха родителите:

-    Те перат нощем. В Украйна цената на електричеството през нощта е по-ниска.
-    Препоръчват да купуваме стоки от „долните рафтове“. Именно там се намират не топ продукти, но по-изгодни и по-пресни.
-    Според техните наблюдения украсата за Коледа и Нова година ще ви струва по-малко, ако купувате дървени играчки. А ако направите собствени, ще допълним ние, съвсем ще съкратите този разход.
-    Семейството от Украйна препоръчва вечерно време вместо електричество да се палят свещи. Тази обстановка действа успокояващо и пести пари.Добави коментар