Как майчиният имунитет защитава бебето

213
Как майчиният имунитет защитава бебето

Още една причина детето да се кърми...

Детето се появява на света, без да знае какво го очаква. Имунната му система ще бъде атакувана от разнообразни инфекции. Срещата с тях е неизбежна. Докато организмът на новороденото води „тренировъчни битки“, тъй се намира под надеждната защита на майчиния имунитет.

Погрешно смятате, че по време на раждането то се появява на бял свят и среща акушерите. Първи го обкръжават бактериите, намиращи се в родовите пътища на майката. Те играят значителна роля в тренировката на имунитета на детето. Именно те се заселват в червата му, защитават го от чужди микроорганизми. Този процес може да се определи като един вид ваксинация.

Както по време на бременността детето получава антитела през плацентата, така и след раждането то е защитено от майчината кърма, която съдържа имуноглобулини срещу инфекциите, от които е боледувала майката.

Научно доказано е, че децата на кърма боледуват по-рядко и по-бързо оздравяват, отколкото тези, които се хранят с млечни смеси.

Когато майчиният организъм се сблъсква с нов вид инфекция, той бързо започва да произвежда антитела, които веднага преминават в детето през кърмата.

В майчиното мляко се съдържат и всички необходими вещества за хармоничното формиране на собствен имунитет у детето. Протеини, мазнини и въглехидрати – те са в идеално съотношение. Тази защита трае през първата година на детето. След това започва самостоятелната борба.
Добави коментар