Как детето да заобича книгите

253
Как детето да заобича книгите

Щом детето се научи да чете, ще поиска ли само да взема книгата в ръка?

Всички, които обичат книгите, знаят, че най-добрият начин да се запълни свободното време през студените месеци е с четиво в ръка.

Четенето не е само от полезно за ума, но е и билет за други светове, завладяващи и непредсказуеми, пълни с невероятни приключения, интриги и тайни.

Както е казал Джордж Мартин: „Читателят изживява хиляди животи. Този, който никога не чете, - само един“.


Да приучите детето на любов към книгите е възможно. По този начин ще му дадете шанс да пътешества във времето и пространството, седейки у дома. То ще види света през своите очи, но и през тези на другите хора, ще разшири хоризонтите си и ще види частичка магия в реалния живот.

Психолози препоръчват да започнем да четем на детето от 6-месечна възраст. Подберете стихчета, кратки приказки и др. Важно е детето да се запознае с литературата от ранна възраст. Така ще привикне към присъствието на книгите и ще възприема четенето като нещо увлекателно и интересно. След това ще започне да възприема смисъла на написаното, ще запомня нови думи, ще учи с книгите полезни за живота неща. Ще различава доброто от злото, истинското приятелство и предаността от лъжата и предателството.Няколко съвета в името на любовта към книгите:

1/ Създайте у дома книжен ъгъл с лавици, където може да се редят книгите на детето. От ранна възраст му покажете, че книгите имат особено място в живота му.

2/ Към втората година въведете в ежедневните ритуали домашното четене – заедно с детето седнете на удобно място, разтворете книгата и разглеждайте картинки, коментирайте и обяснявайте всичко, което четете. Създайте приятна и спокойна атмосфера за четене.

3/ На възраст 4-5 години подходете към четенето по-осъзнато – обсъждате с детето поведението на главните герои, разигравайте ситуациите от книгите с помощта на малки играчки или кукли, помолете детето да изрази своето мнение за прочетените моменти от книгата.

4/ Правилно избирайте книгите за четене – те трябва да са леки, опознавателни, но също така весели и интересни.
Добави коментар