Как детето да има правилна захапка?

243
Как детето да има правилна захапка?

Съвет от стоматолог

Стоматологът Юлия Салютина в своята страница в Instagram разказа какво е необходимо, за да има детето правилна захапка. Селютина споделя, че много стоматолози и ортодонти препоръчват да се дават ябълки и моркови. Но как храната е свързана със захапката?

Специалистът уточнява, че в процеса на прорязване на млечните зъби – примерно от 6-ия месец до 2,5-3-годишна възраст, у детето се формира млечна захапка.Появяват се всички зъбки, а езикът заема правилно положение: той не опира в устните и бузите, а в твърдото небце. Също така в този период се формира речта, дъвченето и правилното гълтане. В тези процеси правилната захапка има важна роля.

Защо е важно да даваме на детето твърда храна?

В момента на формиране на млечната захапка в менюто на детето задължително трябва да присъства твърда храна. Децата привикват към меките продукти и поради това може да проявят нежелание да дъвчат твърдите. Като резултат дъвкателният апарат работи слабо и ненапълно. Челюстта се развива със закъснение. Това може да доведе до изкривяване или неправилно разположение на зъбите.

Затова е важно в периода от 6-ия месец до третата година постепенно детето да бъде приучвано да дъвче храната си.

За развитието на дъвкателния апарат се препоръчва на трапезата редовно да присъстват ябълки, круши, месо и пръчици моркови. Тази нехитра профилактика ще развие оптимално челюстта и ще намали риска от проблеми със захапката в бъдеще.Добави коментар