Как да защитим детето от отравяне

57
Как да защитим детето от отравяне

Правила за безопасност, които не може да подценявате

За да предпазите детето от отравяне, трябва да оцените подобаващо факта, че то не осъзнава последствията от своите действия. До отравяне може да се стигне както при по-малките деца, така и при по-големите – тези над 14-годишна възраст.

Преди всичко трябва да съхранявате на недостъпно място лекарства, химически вещества и опасни предмети. Няколко съвета:

Аптечката с лекарствата трябва да е затворена и…

Задължително съхранявайте само лекарства в срок на годност и в оригинална опаковка. Отравянето с медикаменти е един от най-честите начини за отравяне. Правилното съхранение не само ще защити децата в дома ви, но и възрастните. Последните може да сбъркат таблетките или да приемат лекарството по неправилен режим.

Химически вещества следва да съхранявате само в опаковката на производителя

Никога не преливайте или пресипвайте тези вещества в опаковки за хранителни продукти. Използвайте ги само тогава, когато децата наоколо няма.

Не приемайте лекарства в компанията на малки деца

Помнете, че те обичат да ви имитират.

Когато давате лекарство на детето, не му казвайте, че това са бонбони или сладко

В удобен за него случай, но в неочакван за вас то може да реши само да си предпише лекарството.

Периодично напомняйте правилата за безопасност

От време на време напомняйте на детето, че да използва продуктите за битова химия, козметика, лекарства и т.н. може, но само по предназначение и в присъствието на възрастни. Разкажете му за негативните последици от приема.

Какво да направите, ако детето се отрови:

-    Извикайте спешна помощ. Задължително обърнете внимание на това с какво се е отровило детето. Консултирайте се с диспечера по телефона. Разберете как да окажете първа помощ.
-    Битува погрешно мнение, че при всеки случай на отравяне е необходимо да се провокира повръщане. Това невинаги е добра идея. Ако детето се е отровило с битова химия, категорично не бива да провокирате повръщане, тъй като по този начин ще прогорите хранопровода. Ако не знаете какво е погълнало детето, по-добре изчакайте Спешна помощ.Добави коментар