Как да възстановим кърменето, ако бъде прекъснато?

76
Как да възстановим кърменето, ако бъде прекъснато?

Случва се да бъде прекъснато, как действаме тогава?

Ако по някакви причини се е наложи да прекратите кърменето, винаги може да го възстановите. Ето как:

1/ Поговорете с консултант по кърмене
Действията по възстановяване на лактацията са простички, но съвет от експерт няма да ви е в повече. Така няма да имате съмнения в действията си.

2/ Снабдете се с подкрепата на околните
За да възстановите лактацията, ще трябва да сте постоянно до бебето. Всички домашни дела възложете на други членове на семейството.

3/ Постоянно предлагайте на бебето да суче
Колкото по-често детето суче, толкова повече майчино мляко се произвежда. От залъгалката на този етап трябва да се откажете. Иначе детето няма да иска да се „труди“, сучейки мляко от гърдите ви.

4/ Постепенно намалете количеството на изкуственото мляко
Резкият отказ от млечна смес е неправилно решение. Преминете изцяло на кърма постепенно, използвайки схемата „гърда – смес – гърда“. Т.е. започвате и приключвате храненето с кърма.

5/ Правете масаж на гърдите
Активно да ги масажирате не е препоръчително. Лекият масаж с топла вода няма да ги повреди или пък да увеличи притока на кърма. По този начин е улесните сученето на детето.

6/ Пийте топли напитки
На бъдещите майки се препоръчва да не пият горещи напитки, тъй като течността с висока температура провокира изработване на кърма. В периода на възстановяване на лактацията обаче трябва да направите точно обратното, защото ще ви е от полза.
Добави коментар