Как да въведем яйцето

1638
Как да въведем яйцето

Жълтъкът - след осмия месец, за белтъка изчакайте още

Кокошите яйца в детското меню са важен продукт. Как да го въведете и кога може да давате цяло яйце на детето научете в следващите редове.

Яйцата са богати на хранителни вещества и същевременно лесноусвоими. Белтъкът съдържа всички необходими аминокиселини, а жълтъкът – витамини А, D и Е. В яйцата откриваме още витамини от група B, протеини, фосфор и др.

Не трябва да забравяме, че този продукт може да провокира алергия. Поради това е желателно майките да въвеждат яйцето в менюто на детето, след като се консултират с педиатъра.

Кога да въведете яйцата?

Като един от осемте най-алергенни продукта, жълтъкът на яйцата се въвежда в менюто на детето не по-рано от 8-ия месец, а белтъкът – след навършване на първата годинка.Изследвания показват, че дори детето да има алергия към яйца, при навършването на 5-ата година тя ще изчезне.

Ако малкото дете проявява алергия към други храни, въведете яйцата след навършване на 2-годишна възрас.

Как да въведете желтъка?

За да въведете жълтъка, яйцето трябва да бъде твърдо сварено. След това намачкайте ¼ от жълтъка и го добавете към пюре, каша, мляко или т.н. Постепенно увеличавайте количеството докато стигнете до един цял жълтък.

След въвеждането на яйцето наблюдавайте детето за алергична реакция. Ако има такава, отложете консумацията му за по-късен етап.При въвеждането на жълтъка в менюто на детето не е желателно да му го предлагате ежедневно. Максимум 2-3 пъти седмично. Гответе яйцата на пара или ги варете.

Важно е винаги да се консултирате с педиатъра, когато става дума за включването на твърда храна в менюто на детето. Обсъждайте всеки път продуктите, които искате да предложите на мъника.Добави коментар