Как да се справите с капризно дете. Препоръките на психолога

640
Как да се справите с капризно дете. Препоръките на психолога

6 начина да преодолеете предизвикателството

Децата са манипулатори. С помощта на капризите си те се опитват да се налагат и може да превърнат живота ни в кошмар. Оттук късането на нерви е въпрос на време.

Психологът с 30-годишен опит зад гърба си Найджъл Лата смята, че вина за всичко носи липсата на внимание, която детето изпитва. Възрастните не реагират на доброто поведение, но лошото провокира вълна от реакции.

„Малките капризни деца трябва да разберат, че в момента, в който започнат да врещят, техните любящи майка и баща ще им обърнат гръб. 90% от всяко лошо поведението може да се игнорират. Ако престанете да го укрепвате, то ще изчезне“, пояснява психологът.

Тук идва ролята на похвалата. Тя носи в себе си огромна възраждаща сила, подобно на живителната вода в пустинята.

1/ Похвала за конкретни дела
Психолозите наричат тази похвала „маркираща“. Това означава, че трябва да описвате действията на детето, които провокират у вас одобрение. Така в главата на детето ясно се фиксира връзката между поведението му и резултата.

2/ Усмихвайте се, показвайте своята доброжелателност
Дори ако ви се струва банално, поставете се на мястото на детето. Трудно се възприема „Браво!“, когато го казва човек с изморена физиономия и унил вид. Задължително се усмихвайте, изразявайки своето удовлетворение.

3/ Прегръдки и погалване
Ласкавият допир винаги провокира положителна реакция и отпускане.

4/ Зрителен контакт
За детето са ваши очите ви – той трябва да чете в тях одобрение.

5/ Изразявайте лично отношение
В разговор се старайте да използвате лични местоимения, за да може детето да разбере, че го хвалите именно вие.

6/ Похвалата трябва да бъде своевременна
Не бива да отлагате похвалата за по-късно, когато детето вече ще мисли за нещо друго. Видели сте нещо положително? Кажете му веднага – така ще утвърдите този тип поведение у детето.

 Добави коментар