Как да се справим с непослушното дете?

267
Как да се справим с непослушното дете?

При конфликт е важно да не стигането да границата, при която не можете да управлявате поведението на детето

Вашето дете често търси вашето внимание, настоявайки на своето и чрез други способи, изисквайки да получи каквото желае? Най-лесно е да обясните ситуацията с лошо възпитание. Отпускайки ръце, вие подписвате своята неспособност да възпитате детето.

Да разясним някои неща.

Възпитаването започва тогава, когато детето се появи на бял свят. Става дума не само за установяване на правила и забрани, на които детето ще отговаря с бунт и съпротива, но и за безгранична любов към него.

Дори родителите, които са получили педагогическо или психологическо образование, ще правят грешки. Да възпитаваш е невъзможно, ако не разбереш и не усетиш душата на детето. Децата остро се нуждаят от положително възприемане на личността им от страна на близките. Така им е по-лесно да коригират своето негативно поведение. Постоянните забрави и порицание са способни да провокират само негодуванието на детето.

На всички е позната ситуацията, когато вие нееднократно напомняте на детето, че е време за сън. То демонстративно игнорира вашите думи. Или когато детето отказва да яде това, което според него не е вкусно. Какво да правите, когато детето се държи така?

Всичко е много просто
– като начало пробвайте да се поставите на неговото място. Представете си, че сте заети с нещо увлекателно. В този момент грубо ви прекъсват, рязко ви изкарват от приятното състояние и ви принуждават да правите нещо друго. Не е приятно, нали? Тогава не е ли логична реакцията на детето?

Постарайте се да направите преходите от детските занимания към желаните от вас постепенни. Поинтересувайте се с какво е заето детето, похвалете го за свършената работа, позволете му да довърши започнатото.

При конфликт е важно да не стигането да границата, при която не можете да управлявате поведението на детето без сълзи и истерия. Старайте се да избягвате подкупите, предлагайки нещо материално за доброто му поведение.

Бъдете последователни, за да може детето да вярва на думите ви. То трябва да е убедено, че въпреки лошото си поведение, вие няма да престанете да го обичате.
Добави коментар