Как да се справим с хиперпривързаността на детето

2491
Как да се справим с хиперпривързаността на детето

Най-често тя се проявява към майката

Причините за силната привързаност на детето към майката може да са различни. Най-често срещаните са прорязване на зъбите, когато нещо го боли или пък когато детето усеща тревогите и вълненията на възрастния човек.

Как да реагираме при хиперпривързаност, когато детето не ни изпуска и на метър разстояние далечина от него?

На първо място не бива да викате на детето, не бива да изпадате в истерия и да го оставяте само без да му обясните преди това, че ще отсъствате за малко.

За да се справите с проблема, трябва да запълните дефицита на внимание, който детето изпитва. Прегръщайте го, целувайте го и играйте във всеки един възможен момент.

Съвременните технологии дават поводи да разсейвате вниманието си от детето. Не бива обаче да позволявате те да карат детето да се чувства игнорирано. Активно реагирайте на въпроси и молби от негова страна.

Когато едно дете получи вашето качествено внимание, когато отделяте време само за него и не сте заети с друго, то то няма причина да изпитва нужда от това да ви преследва.


Накрая ще добавим, че хиперпривързаността няма да изчезне на мига, в който решите да изпълните един от гореописаните съвети. В самото начало ще е необходимо да възвърнете доверието му към вас, да го убедите, че не бягате.

За да разбере детето, че няма нищо страшно в това да сте в две различни стаи или пък да излезете навън, а то да остане у дома под наблюдението на друг възрастен, трябва да проявите тактичност и разбиране.

Изберете момент, когато детето е заето с нещо увлекателно. Договорете се с него, че отивате да направите чай в кухнята. Не се бавете там. Когато детето привикне, че вие сте наблизо и изпълнявате обещанията си, то постепенно с лекота ще възприеме дългото ви отсъствие.Добави коментар