Как да се събудите, когато навън е тъмно

79
Как да се събудите, когато навън е тъмно

Знаем, че студеното време ни кара да не искаме да излизаме изпод завивките

В студените дни от годината, когато светлата част на деня е значително по-кратка, трудно ставаме от леглото. За да направим този период по-лек, решихме да ви дадем няколко насоки.

1/ Следвайте режим
Спете достатъчно време. Лягайте и ставайте по график. Старайте се да следвате това правило дори в почивните дни. Още 15 минути може да доведат до това, че да се успите или да се чувствате разбити цял ден. Това се случва, тъй като организмът толкова е свикнал да става в определен час, че отстъпването от графика може да ви струва бодростта и доброто настроение.

2/ Избирайте приятни мелодии на будилника
Силният и неочакван сутрешен звън грубо ви настройва за деня. Той дори може да окаже още по-негативен ефект върху настроението ви – да стимулира рязко покачване на адреналина в кръвта. Такъв ежедневен стрес не ви е нужен. Той поставя в риск сърцето и кръвоносните съдове.

3/ Дръжте дрехи край леглото си
През есента и зимата трудно се става от леглото, тъй като температурата в стаята може да е по-ниска от комфортната. Тези условия са актуални в дните преди пускането на парното, ако се отоплявате с такова. Може да решите проблема и да избегнете успиване, ако започнете да слагате топли дрехи до леглото си. Лесно може да се пресегнете и да ги вземете.4/ Естествената слънчева светлина помага да се събудим
За целта добавете светлина! Основната причина, поради която се събуждаме лесно през пролетта и лятото, е слънчевата светлина. В студените дни увеличете степента на осветяване изкуствено. Пускайте лампа след лампа, докато постигнете оптимално ниво на бодрост.

5/ Проветрявайте
Сутрин, когато успеете да се сгреете, смело пуснете свежия студен въздух в стаята. Той ще ви ободри, ще освежи помещението и ще ви накара да избягате от спалнята.

6/ Не яжте преди сън
Първо, защото на пълен стомах е трудно да се заспи. Второ, ако не сте яли преди сън, сутринта ще се събудите гладни и първата ви мисъл ще е да се отправите към кухнята.
Добави коментар