Как да се пазим от вируси в обществения транспорт?

135
Как да се пазим от вируси в обществения транспорт?

Най-важното нещо остава непроменено – носенето на качествени медицински маски

Заболеваемостта от коронавирус в страната ни продължава да расте. Така е и в много други държави. Какви правила трябва да се спазват в обществения транспорт, за да се избегне инфекция – ето съветите на Вадим Покровски, академик от Руската академия на науките, ръководител на отдела на Изследователския институт по епидемиология в Русия.

Според него основното и най-важното нещо остава непроменено – носенето на качествени медицински маски.

"Основното е да си сложите маска, но не когато стигнете до касата в метрото, а около стотина метра преди да влезете в метростанцията. Носете маската си и на автобусната спирка, защото там също се събират голям брой хора, често без маски.

Не забравяйте да носите маска през цялото време и я поставяйте правилно – покрийте носа и устата си. Препоръчително е да носите ръкавици, но ако сте ги забравили – избягвайте да докосвате предмети и не пипайте лицето си, преди да измиете ръцете си или да ги третирате с дезинфектант”, каза Покровски."По-добре е да отворите прозорец в мотрисата или автобуса. Проветряването е един от начините да се намали вероятността от инфекция. По-лошо е, когато прозорците са затворени, а въздухът е спарен – при такива условия вирусът има по-изгодна позиция. От друга страна, можете да настинете, така че всичко трябва да бъде в разумни граници“, съветва ученият.

По възможност си струва да спазвате социална дистанция в обществения транспорт, съветва още експертът, цитиран от БГНЕС.

"Колкото по-далеч сте от други хора, толкова по-малък е рискът от инфекция. Но в пиковите часове понякога това е невъзможно. За това основното предпазно средство са маските", сигурен е академик Покровски.

Ако можете извървете част от всекидневния си маршрут до работното място или дома си пеш - във всички отношения това е безопасно и полезно, добави ръководителят на отдела на Изследователския институт по епидемиология в Руската федерация.

Добави коментар