Как да се грижим за венците на бебето

137
Как да се грижим за венците на бебето

И млечните зъби

Трябва ли да чистим венците на бебето, когато зъбчета няма?

Да. Още преди появата на първия зъб е полезно да свикнете да потривате с марля венците (или с мека влажна кърпичка) по време на къпане. Не е нужно да използвате паста за зъби. Просто минете с кърпичката внимателно по венците.

Бактериите в устата, като правило, не могат да увредят венците, тъй като зъби няма. Понякога е трудно обаче да забележим прорязването на зъбчетата. Затова установяването на навик да почиствате венците е полезно. Направете този ритуал неизменна част от ежедневието на детето. Така ще облекчите прехода към миенето на зъбите в бъдеще.

Как да мием зъбите, когато прорязват?

Обикновено появата на първите зъбки е около 6-ия месец на детето. Според Американската педиатрична академия (AAP) препоръчително е да започнем да чистим зъбите с малко количество съдържаща флуор паста за зъби. Ето как:

С четка – два пъти на ден, сутрин и преди сън. Използвайте детска четка за зъби с малка глава и дръжка, подходяща за вашата ръка.

Използвайте малко количество от пастата – колкото оризово зърно. Обърнете внимание на това, че в аптеките ще откриете много пасти за зъби за деца, които не съдържат флуор.

Внимателно почистете вътрешната и външната страна на всяко зъбче. Минете и по езика. Така успешно ще отстраните бактериите, които провокират неприятна миризма от устата.
Добави коментар