Как да родите умно дете

2640
Как да родите умно дете

Испански учени откриха интересна находка

Испански учени разкриха тайната на интелигентните деца. След анализ на хранителното меню на над 2200 бременни жени и съпоставяне на данните с нивото на невропсихологическо развитие на децата им на възраст 1,5, 5 и 8 години, отговорът на въпроса е изяснен.

Анализът на събраната информация показва, че най-добри резултати в тестове за интелигентност, способност за концентрация и обем на работната памет са демонстрирали децата, чиито майки през първия триместър на бременността са консумирали изобилие от полезни ядки – орехи, бадеми, фъстъци, кедрови ядки и т.н.

Изследваните жени са изяждали около 30 грама ядки на седмица, което дори е под препоръчителната норма, която лекарите в Испания предписват – тя възлиза на от 90 до 120 грама седмично.

Ние смятаме, че ако бъдещите майки изяждат през първия триместър препоръчителната доза ядки, преимуществата за главния мозък на децата ще бъдат по-големи, казва един от авторите на изследването Флорънт Гиняк.

Мозъкът на плода през бременността минава през доста сложни стадии на развитие. Поради това пълноценното хранене на майката е важно и има дългосрочни последствия.

Учените са установили още, че количеството на ядките, изядени през третия триместър на бременността, на практика не се отразява върху интелекта на децата. Това нагледно показва, че ритъмът на развитие на плода се променя през бременността и съществуват периоди, когато детето е особено чувствително към менюто на майката.

Според испанските изследователи влиянието на ядките върху плода е обусловено от високо ниво на фолиева киселина и полиненаситени мастни киселини, съдържащи се в тях.Добави коментар