Как да развием мисленето с помощта на приказки

112
Как да развием мисленето с помощта на приказки

Три упражнения за деца

Детското мислене, както и възприятие, внимание и памет, има своите особености на развитие.

Популярният украински педиатър Евгений Комаровски сподели поредна порция полезни съвети, свързани с детското здраве. Този път той се позова на статия на психолог, посветена на развиването на мисленето на детето с помощта на приказки.

Нека ви запознаем с три упражнения, които може да използвате.

1/ Развиваме критическото мислене и казваме „не“ на стереотипите

Лисицата е хитра, заекът е ловък, а вълкът – злодей. Приказките са изтъкани от познати образи. Детето разбира този свят и за него е обичаен. С напредването на възрастта то има нужда от разширяване на границите. В живота стереотипите може да създават лъжливи логически връзки.

Пробвайте да създадете своя приказка, в която да разбъркате характерите на героите. Вълкът внезапно се оказва кротък добряк, а лисицата е пазител на закона.

2/ Развиваме фантазията и търсим нестандартни решения

Как да не се ограничим до три желания, когато ни попадне лампата на Аладин? Какво да си пожелаем?

Организирайте беседа на тема действията на приказните герои. Например, как Червената шапчица да избегне срещата с вълка? Такива въпроси карат децата да размишляват и да стигат до отговори на въпроса – как да се излиза от трудни ситуации.

3/ Учим се да виждаме перспективата


„Те живели дълго и щастливо“. Обикновено приказките завършват със сватбата на главните герои. А след това какво се случва? След сватбата настъпват обичайните трудности. Това е напълно естествено. Важно е в игрова форма да осведомите детето, че не е достатъчно да получиш желаното. Важно е да полагаш усилия и за запазването и умножаването му.

Пофантазирайте за Маугли. В зряла възраст дали не се е върнал в джунглата? Дали е станал покровител на животните? Или…?Добави коментар