Как да разберете колко е нормалното средно тегло за вашето бебе

521
Как да разберете колко е нормалното средно тегло за вашето бебе

Всяко бебе е уникално – докато расте теглото и височината му могат да бъдат много относителни

Всяко бебе е уникално – докато расте теглото и височината му могат да бъдат много относителни. Често родителите се притесняват, че тяхното бебе е много тежко или прекалено слабо, че не расте много бързо или пък е твърде издължено. Не забравяйте обаче, че всичко е въпрос на ген – родителите, диетата, която майката е имала, количеството и качеството на храната (кърма или изкуствена), социални условия…

Ако вие сте били по-едро бебе, има вероятност и вашето да е така. Понякога се случва едри жени да родят много дребни деца, както и ниски на ръст и тегло майки да износят големи бебета. Освен това след раждането бебето губи малко от теглото си, но до 10 дни след това трябва да започне да расте.

 

Внимателно наблюдавайте теглото на малкото и ако установите прекалено големи разминавания между средно препоръчителното за неговите ръст и възраст, се консултирайте с лекар. Понякога се оказва, че едно дете, колкото и да се храни, не може да качи по определени причини.

Ето ориентировъчните мерки за растежа на бебето

Раждане: 2.5 до 4.5 кг

1 месец: 2,9 до 6,3 кг

3 месеца: 3,5 до 6,8 кг

6 месеца: 5,2 до 9,9 кг.  

9 месеца: 5,8 до 11.3 кг

12 месеца: 6,4 до 12,2 кг.

Теглото на вашето бебе ще се колебае най-много през първите няколко седмици, така че е нормално да бъде теглено на всеки 7 дни, за да установите средно как се движи.  След това теглете веднъж месечно до 12 месеца.

След първата годинка, контролът трябва да е веднъж на три месеца.

Обикновено бебето ви ще наддава на тегло най-бързо през първите шест до девет месеца. Техният темп на растеж постепенно ще се забави, тъй като то се превръща в малко дете и става по-активно.Добави коментар