Как да приучим детето да си мие ръцете

6549
Как да приучим детето да си мие ръцете

Този навик спестява прием на много лекарства и предпазва цялото семейство

Как да обясните на детето, че е важно да мие ръцете си? Това е поредното трудно предизвикателство пред всеки родител. В същото време представлява ключов навик за всеки и лежи в основата на здравето.

Спазването на правилата за лична хигиена е от една страна признак на добро възпитание, но и профилактика срещу разпространяването на болести, които традиционно се предават от ръцете.

Знаем, че децата обичат да пипат всичко. Те нямат нищо против да се хранят с мръсни ръце. Да държат жаба в дясната ръка, докато ядат сладолед с лявата е осъществена мечта. В такива моменти на възрастните им настръхват косите.

Миенето на ръцете – първата отбранителна линия срещу микробите

Микробите се разпространяват по различни начини – при контакт с мръсни ръце, при смяна на пелена, чрез заразена вода или храна, по въздушно-капков път, докосвайки повърхности, на които има капки от кашлица или кихавица, и т.н.

Когато детето е в контакт с микроби, то може абсолютно неумишлено да ги разпространи из целия организъм, потърквайки нос или уста. Ако в тялото попадне инфекция, въпрос на време е тя да порази цялото семейство.

Така се оказва, че миенето на ръцете е първата отбранителна линия срещу заразяването с болести – от обичайна простуда до по-сериозни инфекции, например менингит, бронхиолит, грип, хепатит и др.

Как правилно да мием ръцете на детето

Важно е да изпълнявате процедурата правилно, за да предадете този навик на детето. Необходима ви е топла вода, но не гореща. Мийте със сапун в продължение на 20 секунди. След това проверете ноктите – микробите обичат да се спотаяват по тези места. Не забравяйте и китките!Накрая изплакнете пяната и добре подсушете ръцете.

Мийте ръцете:
- преди хранене и преди готвене;
- след чистене на дома;
- след посещение на тоалетната;
- след контакт с животни;
- след посещение на болница или дом, в който има болен човек;
- след кашлица, кихане и т.н.;
- след като се приберете в дома си.
Добави коментар