Как да приготвим арабска питка

167
Как да приготвим арабска питка

Може да се замразява и използва в подходящ момент

Историята на арабската питка започва далеч назад във времето. Първите споменавания за нея са още в Стария Завет. Особена популярност този хляб получава през средата на 20 в.

Питката е популярна не само в арабските страни, но и в средиземноморските, където представлява своеобразна „опаковка“ за основни ястия. Често с нея се съчетават зеленчуци, месо и морски продукти.

Нарязана на триъгълници, арабската питка се използва със сосове. Например в Израел с такива триъгълничета се хапва хумус.

Как да приготвите арабска питка у дома? Необходими са ви следните продукти:

2 супени лъжици брашно
20 грама суха мая
сол и захар
малко зехтин

Ако искате да приготвите по-полезен тестен продукт, може да използвате пълнозърнесто брашно. В него се съдържа голямо количество фибри и целулоза, способни да почистват организма от шлаки и да подобряват процеса на храносмилане. 

Започваме:

Разтворете маята във вода с щипка захар. Оставете настрана за 10-15 минути.

Пресятото брашно смесете с маята. Добавете сол и вода.

Месете докато тестото спре да се лепи по ръцете ви.

Получилата се питка намажете отгоре със зехтин. Сложете я на топло и я покрийте с кърпа.

Разделете тестото на няколко части. Всяка една от тях разточете и сложете да се пече в предварително загрята фурна. Печете в продължение на 7 минути при 270 градуса.

Получилите се питки може да ядете горещи, а също така и студени. Можете и да ги замразите.




Добави коментар