Как да приемаме течности по време на бременност?

147
Как да приемаме течности по време на бременност?

Колко кофеин на ден е безопасен?

В повечето случаи количеството течности, които бременната жена изпива в рамките на денонощие, е в приетите норми. Започвайки от 20-ата седмица се появява вероятност от възникване на отоци. Най-често те са физиологични, така че през този период не бива да ограничавате приема на течности, особено чиста вода. В противен случай може да провокирате по-сериозни отоци – дефицитът на вода кара организма да се опитва да я задържи.

Най-добрата профилактика срещу отичане е балансирано хранене и активен начин на живот. Ако отоците се засилят, задължително се консултирайте с лекар.
Добре подбраният режим на прием на течности може да послужи като профилактика срещу развитието на варикоза и тромбофлебит, запек и проблеми с кожата – например стрии. Средно количеството на приетата „чиста“ течност в през бременността постепенно се увеличава от 2 до 3 литра.

Какво да кажем за приема на кофеин?

Препоръчва се бременните жени да не приемат повече от 200 милиграма кофеин на ден. Т.е. максимум 450 мл разтворимо или 300 мл мляно кафе. Следете как се чувствате. Често прекаляването с кафе води до неразположения като хронично недоспиване или умора.

Сокове?

Прясно изцедените сокове са прекрасен източник на витамини за бременната жена. Струва си да знаете, че чаша сок е равностойна на 3-4 изстискани плода, съдържащи голямо количество захар. Ако искате освежаваща плодова напитка, направете си смути – в него има и фибри от вътрешността на плодовете. Това означава, че ще повлияе благоприятно работата на стомашно-чревния тракт.
Добави коментар