Как да преживеете кризата на третата година?

170
Как да преживеете кризата на третата година?

Спокойно, трае само няколко месеца!

Смятате, че най-сложното – смяна на мръсни пелени и безсънни нощи, е зад гърба ви? Към третата година от живота на малкия ангел той нерядко се превръща в истински дявол, показвайки всички прелести на характера си.

Защо? Тогава детето започва да се усеща като самостоятелна личност. Не просто част от мама. То обаче все още няма понятие от морални норми, възпитано поведение и т.н. Поради това желанията му често провокират буря в чаша вода. По същността си действията му са проява на самостоятелност, иска да отстои своята гледна точка.

Този период продължава само няколко месеца, но родителите може да го усетят като вечност. Нека да дадем няколко съвета за справяне:

1/ Поощрявайте самостоятелността
Когато детето се опитва да направи нещо само, струва си да го оставите да го направи, за да не влезете в конфликт. Осигурете му безопасни условия. Може накрая да го похвалите за успеха. Ако нещата не вървят в тази посока, може умело да предложите помощта си.

2/ Давайте право на избор
Изблиците на ярост може да избегнете, ако предоставите на детето правото да избира – например какво да закусва или пък кой филм на погледа.

3/ Проявявайте строгост само по съществени въпроси
Не бива да съдите детето, да го критикувате. Не го наричайте егоист или пък глупак, така го лишавате от увереност в себе си. Най-добре обяснете му, че постъпката му не е правилна. Посочете му и как трябва да се действа.

4/ Запазете спокойствие
Най-важното правило, тъй като колкото по-емоционален е отговорът ви на поведението на детето, толкова повече му се иска да изрази своя протест.

5/ Просто обичайте детето
Въпреки всичките му глупости, вие го обичате. Вашата любов няма да се изпари. Постарайте се да напомняте на детето, че е важно за вас и много ценно.
Добави коментар