Как да преодолеете пристрастеността на детето към телефоните?

184
Как да преодолеете пристрастеността на детето към телефоните?

Все по-често чуваме напоследък за една модерната болест - „пристрастяване“ към социалните медии или видеоигрите

Все по-често чуваме напоследък за една модерната болест -  „пристрастяване“ към социалните медии или видеоигрите. За съжаление, това важи с пълна сила и за децата.  

Според проучване на Университета в Мичиган за пристрастяване говорим, когато „използването на екрана причинява проблеми в други области на живота или се превръща във всепоглъщаща дейност“. Бъдете особено внимателни, ако детето ви не е в състояние да контролира използването на технологичните джаджи или когато не може да спазва ограниченията, зададени от родителя по отношение на това колко време да прекарва онлайн. Друг фактор е загубата на интерес към дейности, които не включват технологии. Внимавайте и ако то е обсебено от технологиите и пренебрегва задълженията си.

Прекомерната употреба на технологични джаджи може да има сериозни последствия. Затова първата стъпка на родителите е да се уверят, че децата не гледат телефона или таблета си цял ден.

Какво да направите, за да намалите тази пристрастеност?

1. Отдайте се на занимания, базирани на дейности.

Децата се учат най-добре, когато им е позволено да участват в дейности, които ангажират сетивата им. Например, да правите заедно предмети като домашни свещи, украса, фигурки…

2. Насърчете дейности на открито.

Няма нищо по – хубав от играта отвън! Тя може да помогне за стимулиране на сетивата по начин, който мобилните игри и приложения не могат. Плюс това е чудесен начин да спортуват.

3. Представете детето си на изкуствата и занаятите.

Детето ви няма нужда да е Пикасо или да бъде „артистично“, за да рисува или да прави занаятчийски предмети. Извадете лист и бои и рисувайте. Или го заведете на курс по направа на глинени съдове, на уроци по готвене…

4. Въведете отново старомодните игри

Настолните игри  са чудесни и могат да насърчат уменията на детето, да развият въображението и фантазиите му. Освен това сплотява семейството.

5. Четете

Четенето на книги с вашето дете  развива неговите умения в грамотността и слушането и задейства въображението му, докато осмисля историите в ума си. Това също ще помогне да се подобри способността му да мисли логично и да разбира кохерентно. И накрая, книгите са прост начин да научите децата си на нещо добро.Добави коментар