Как да понижим риска от алергия при детето?

96
Как да понижим риска от алергия при детето?

Започнете отрано с ...

Като цяло вероятността от развитие на алергия зависи от условията, в които детето е родено и расте. Най-нисък е рискът при децата от бедни семейства, които живеят в малко жилище, при по-малките деца в семейството, които имат много братя и сестри, а също така и при тези, които растат на село.

Ще страда ли детето от алергия – това се определя и от средата, в която е живяло то през първата си година.

Многобройни са изследванията на децата от селата, които свидетелстват, че първата година от живота на детето там влияе положително в защитата от алергии. Днес обаче са малко децата, които прекарват ранната си възраст на село. Тогава как да действаме?

Повече контакти с хора и животни


Така ще развиете и имунната система на детето. Колкото повече общува то с други хора и животни, толкова по-добре. Не бива да го отдалечавате от по-големите деца. Ако детето е едно в семейството, организирайте редовни игри с други деца. Не се ядосвайте, ако детето е с вирусна инфекция. Борейки се с нея, то ще укрепне своя имунитет.

Дори котките и кучетата са способни да се предпазим от алергии, макар ползата от тях да не е толкова голяма, колкото при контакта с крави, сочат изследвания.Ако детето расте в градски условия, а у дома има животно, то рискът от развитие на алергия намалява двойно. Домашните любимци помагат на децата, които имат „наследствена“ предразположеност към алергични реакции.

Разнообразно хранене


За да не развие детето алергия към някои храни, например ядки, мляко, риба, соя и сусам, започнете отрано да ги въвеждате в менюто му. Скорошни изследвания показаха, че рискът от развитие на хранителна алергия намалява, ако предлагаме на детето този тип храни в малки количества още от тримесечна възраст.

Най-добрият начин да противостоим на алергии е като научим имунната система спокойно да реагира на различни протеини, а за целта трябва да ги въведем в организма рано.
Добави коментар