Как да помогнем на кърмачето при запек

72
Как да помогнем на кърмачето при запек

Не подценявайте този проблем

Запекът представлява нарушение на работата на червата, което се проявява в задържане на дефекацията или недостатъчно изпразване на червото. Той е един от основните проблеми при новородените деца.

Майчиното мляко съдържа оптимален баланс на мазнини и протеини, в състава му влиза и лактулоза - природен пробиотик, който спомага изпражненията на бебето да бъдат почти винаги меки, дори ако дни наред то не се е изхождало по голяма нужда.

При хранене с адаптирано мляко детето е склонно към запек, тъй като сместа по-трудно се усвоява от организма, сравнено с кърмата. Това води до проблеми с изхождането.

Как да помогнете на малкото дете при запек?
-    Давайте му вода. Независимо дали го храните с кърма или с адаптирано мляко. Съгласно препоръките на Световната здравна организация здравото дете, което се кърми, няма нужда от дохранване и вода до 6-месечна възраст. Тук говорим за здраво дете. То не страда от запек. Може да давате на бебето до 2 лъжички кипнала вода или отвара от копър на ден.
-    Масажирайте коремчето с длан. Движението трябва да е по часовниковата стрелка. Оказвайте лек натиск. Правете и различни упражнения. Например, движете крачетата на детето все едно кара колело, присвивайте крачетата към корема, движете ги в различни страни с кръгови движения.
-    Подгответе за детето топла вана. Тя помага за отпускане.
-    Сложете върху коремчето на кърмачето топла кърпа.
-    На децата над 4-месечна възраст може да давате сокове, които имат слабителен ефект – от слива, ябълка, круша.
-    Използвайте пробиотици за деца.

Ако детето се храни с адаптирано мляко и често страда от запек, опитайте да смените производителя на продукта. Посъветвайте се с личния лекар.Добави коментар