Как да помогнем на детето да свикне с детската градина

158
Как да помогнем на детето да свикне с детската градина

Важно е през първите седмици да овладеем и собствените си емоции

Наближаването на есента се свързва с новата учебна година. Освен учениците, в „клас“ постъпват и по-малките деца, които ходят на ясла и градина. Ако детето ви сега тръгва на ясла или градина, не е изключено да сте развълнувани. Възникват куп въпроси, свързани с адаптирането, срещата с непознати деца, нов режим на деня и т.н.

Ако искате да направите този преход към по-зрелия период на детето, може да използвате няколко полезни съвета.

Заредете детето с правилната настройка
Най-голям стрес за него е раздялата с майката. В новата обстановка то е обкръжено от чужди хора. Дори вие, а вече сте зрял човек, усещате разлуката. Какво да кажем за детето? Не бива обаче да му вменявате тъга или пък тревога. Заредете детето с правилната настройка. Постарайте се да е спокойно, разкажете му какво го очаква, колко приятно е да играе с връстници, колко различни играчки ще има в групата и т.н. Открийте плюсовете и ги споделете с него.

Научете детето да играе
Не всички деца към 3-ата си година умеят да взаимодействат с другиго, освен с мама и тате. По-често те играят просто до другото дете, но не и с него. Може да му помогнете, като го научите да играе.

Интересен път до градината
Всеки е виждал плачещи и дърпащи се деца в близост до детската градина. За да избегнете тези напрегнати моменти, опитайте се да направите пътя до градината по-интересен. Така ще отвлечете детето от тъжните мисли. Разказвайте му по пътя интересни истории от времето, когато вие сте ходели на градина.
Добави коментар