Как да подобрим самооценката на срамежливо дете

126
Как да подобрим самооценката на срамежливо дете

Поработете върху увереността му

Много деца чувстват срам, тъй като нямат достатъчно мотивация и увереност в себе си. Помогнете им да разкрият своите силни страни. По-често обсъждайте с тях какво им се получава, в какво са силни, какви качества притежават.

Не е задължително детето ви да бъде изключителен талант по пеене, рисуване или бързо бягане. Достатъчно е да се отличава с доброжелателност, да е внимателно и да умее да подрежда стаята си. Когато разказвате на детето за него, това му помага по-добре да разбира себе си, своето място в света, да формира своята самоидентификация. Нека се вижда с очите на мама и тате – обичащи, разбиращи. Нека то разбере „Аз съм добър“.

Поощрявайте взаимодействието с други деца

Не само с връстници, но и с такива, които са по-малки от него. Така детето ви ще се почувства по-уверено. Уважавайте темпото му на развитие и възможностите му. Първоначално играйте редом с него и другите деца. На следващия ден го оставете да продължи играта само. Поощрявайте разговорите му с другите деца.
Не бързайте, ако детето не проявява смелост да говори активно с връстниците. При необходимост станете негов „преводач“. Например: Виж, това дете е дошло тук, за да се запознае с теб. Виж какъв забележителен камион има в ръката му. Ти имаш подобен. Може заедно да поиграете с тях.

Ако забележите, че детето ви активно и с лекота общува с дете на площадката, постарайте се по-често да го срещате с него. Дори може да се запознаете с родителите на детето. Един ден поканете детето на гости. Всичко това ще даде на детето ви увереност. Това са първите социални навици.

Без етикети

Често сами влошаваме ситуацията, наричайки детето в присъствието на други хора, независимо дали са деца, или възрастни, затворено, срамежливо, стеснително. Като следствие детето си мисли „Мама винаги е права. Явно съм срамежлив.“ Така сами „възпитавате“ неувереност в детето си.

Старайте се колкото се може по-рядко да коментирате поведението на детето с оценки. Не казвайте „Жалко, че не искаш да имаш приятели“ или „Защо през цялото време се срамуваш?“. Така не стимулирате детето да промени своето поведение. Дори го карате да се чувства по-зле.

По-скоро обсъждайте с детето ситуации, в които може да се справи със своята затвореност. Например, да отиде до непознато момиче и да попита дали може да разгледа куклата й, да предложи на друго дете да разменят играчките си за малко и т.н.Добави коментар