Как да подготвим детето за раждането на следващото дете

99
Как да подготвим детето за раждането на следващото дете

Ключови стъпки, които ще решат проблема с разделянето на вниманието и грижата

Ако имате единствено дете – то е вашето щастие в живота, което обаче може да се превърне в истински кошмар, когато на бял свят се появи съперник. По-малък брат или пък сестра? И в двата случая ситуацията става чувствителна, особено ако първото дете е още малко.

Нека ви разкажем как правилно да подготвите по-голямото дете за срещата с новороденото.

1/ Общуване с многодетни семейства

Не е задължително да говорите с детето за бременността си. Важно е да говорите с него относно появата на нов член на семейството. Вмъкнете постепенно темата в ежедневните разговори. Ако във вашето обкръжение има семейства с две и повече деца, постарайте се по-често съвместно да провеждате времето си с тях. Задължително питайте детето си дали му харесва да играе с другите деца. Хвалете го, ако комуникацията върви спокойно и приятелски.

2/ Показвайте книги/филми с бебета


За четене на книги избирайте именно онези, в които се разказва за семейства с деца. Говорете за чувствата на единственото дете в семействата, какво е да си сам. Винаги е приятно да има някой до теб, с който да споделяш и играеш.

Когато гледате анимационни филми, в които присъстват братя и сестри, задължително акцентирайте върху взаимопомощта и подкрепата. Важно е да формирате у детето гледна точка, че роднините са верни приятели и съюзници.

3/ Поставете в стаята второ легло


Ако голямото дете все още спи в малко легло, то няколко месеца преди раждането, струва си да го преместите в по-голямо. Първо, така то бързо ще привикне към новото място за сън. Второ, по-лесно ще се раздели с бебешкото легло, което ще използвате за новороденото.

4/ Погрижете се за играчките


Минимум през първите 3 месеца на бебето няма да му трябват играчки. Поради това не е необходимо да карате по-голямото дете да се разделя с любимите си дрънкалки, колички, кукли и т.н. Погрижете се първородното дете да получи нови, по-подходящи за възрастта му играчки. Така то по-лесно ще предаде старите на новия член на семейството.Добави коментар