Как да отучим детето постоянно да вие

509
Как да отучим детето постоянно да вие

7 правила, които ще ви помогнат да спрете този начин на изразяване на емоциите

До 4-ата година детето става способно да управлява емоциите си и не ги изразява само с жалостно виене. Навикът да се вие е присъщ на децата на възраст от 3 до 7-годишна възраст. Причините за този начин на изразяване на недоволство може да бъдат различни – детето е уморено, иска да яде, да пие, чувства се зле, нуждае се от родителско внимание.

Това са нормални потребности, което означава, че родителите на виещото дете трябва на първо място да ги установят и по възможност удовлетворят. Така ще избегнат по-нататъшно виене.

Ако не откривате обяснение за поведението на детето, пробвайте със следващите 7 стъпки.

Как да отучите детето да вие?

1/ Не се сърдете. С усмивка и максимално спокойствие кажете: Като виеш така, не мога да разбера какво казваш. Кажи го с глас на пораснало дете.

2/ Ако детето продължи да вие, сложете длани на ушите си и повторете: Нищо не чувам така, говори като пораснало дете.

3/ Ако след тези две повторения детето продължи да вие, в недоумение вдигнете рамене и му обърнете гръб. Заемете се със свои дела.

4/ Когато детето спре да вие, похвалете го за това, че говори с вас на нормален език.

5/ Ако детето не спре да вие, дори е започнало да плаче, кажете му: Аз много искам да те чуя, но не мога, тъй като не говориш разбираемо по този начин. Моите уши имат нужда от помощ.

6/ Бъдете последователни. И двамата родители трябва да действат по този начин. Включете в процеса и роднини.

7/ Останете спокойни във всеки един момент. Ако детето забележи, че вие реагирате емоционално на виенето му, то ще повтори същия подход още много пъти.
Добави коментар