Как да отучим детето от гризането на нокти

465
Как да отучим детето от гризането на нокти

Стрес, напрежение, тревога... открийте причината

Причините детето да си гризe ноктите може да са много – скука, стрес, вреден навик, раздразнителност, увлеченост по нещо...

Този навик, за разлика от смученето на палеца, бъркането в носа, въртенето на косата на пръст, скърцането със зъби, може да „съпроводи“ детето и в зряла възраст.

Затова нека да разгледаме начините, по които можете да го отучите:

1/ Намерете причината за нервността, която кара детето да си гризе ноктите.
2/ Преди да започнете да се борите с навика, необходимо е да отстраните стреса, който го провокира.
3/ Помислете какво може да създава напрежение у детето – преместване на ново място, развод, ново училище, приближаващ концерт, на който ще пее... Поговорете с него за това и наблюдавайте дали ще има ефект върху ноктите.Важно е да не обиждате детето и да не го наказвате. Тези мерки са безсилни и няма да накарат детето съзнателно да се справи с вредния навик. Освен това допълнително увеличават стреса.

Можете обаче да установите правила – забранено е да се гризат нокти по време на хранене, на масата.

Не е добра идеи ноктите да се мажат с нещо горчиво. Това е акт, който по-скоро прилича на наказание.

Ако детето само поиска да му бъде помогнато да се справи с проблема, тогава е необходимо да дадете цялата си подкрепа. Разкажете му как „функционират“ нервните навици и как може да се справи с тях.

Помогнете на детето да разбере кога именно "пристъпва" към гризането на ноктите. Можете да го разсейвате от тези моменти като му предложите алтернатива: да върти топчица в ръцете си по време на пътуване в кола, да държи камъче в ръце, докато чете, да тренира дълбоко дишане, да свива и да отпуска юмручета и т.н.

Ако детето е достатъчно голямо, научете го да борави с пила за нокти.

И накрая – уверете се, че детето изразходва цялата си енергия и напрежения в активни игри. Така няма да се насочва към вредния си навик.
 Добави коментар