Как да отучим детето да лъже?

236
Как да отучим детето да лъже?

При формирането на искреност в отношенията не бива да има намек за манипулация

Децата често проявяват невиждана изобретателност в измислянето на небивалици. Днес ще ви споделим как лесно и без много нерви да отучите детето от пагубния навик.

Без сцени и скандали

Уличили сте детето в лъжа? Не превръщайте това в голяма трагедия. Не крещете. Не сте на стадиона. По-добре му предложете спокойно да си признае. Споменете, че го обичате и държите на мнението му.

Разговор с тийнейджър
Ако по-малките деца ще бъдат предразположени да говорят, когато им напомните, че ги обичате безусловно, то при тийнейджърите този подход може да не сработи. По-вероятно е въобще да не ви обърнат внимание. В такъв случай трябва да намерите друг път към целта си. Започнете разговора така: Помогни ми – не знам какво да направя. Аз много те обичам. Чувствам, че между нас се е зародило взаимно недоверие. Хайде да го обсъдим. Това ме кара да се чувствам зле.

Ти как се чувстваш?

Не се бойте да говорите а своите чувства и да чуете отговора, който ще последва.

Не се обиждайте на детето
Последното, което трябва да правите, е да играете на манипулации с човек, който не може да играе наравно с вас. При формирането на искреност в отношенията не бива да има намек за манипулация. Тогава и детето няма да ви се обижда, а ще се научи да се договаря с вас и да общува по-открито.
Добави коментар