Как да отгледаме четящо дете

405
Как да отгледаме четящо дете

Невъзможно е да се заобича четенето без желание за това и интерес към процеса

Във век на цифрови технологии четенето на книги все повече отива на заден план. Образованите родители знаят колко е важно четенето за развитието на детето. Именно поради това възрастните се стремят да развиват любов към книгите у своите наследници. Как да стане, без да се влагат излишни усилия? Съвети черпим от психолози и терапевти.

Първи стъпки: избирайте книги с красиви картинки и увлекателен сюжет
За първи път детето вижда книга, когато се научава да седи. За дете до година и половина не са интересни печатните букви. За да не се превърне четенето в игра, избирайте книги с ярки картинки, разказвайте какво се случва с персонажите в сюжета. Детето трябва да се научи да свързва едно събитие в живота на героя с друго. По този начин се градят причинно-следствените и времевите връзки.

Четете изразително
Невъзможно е да се заобича четенето без желание за това и интерес към процеса. Децата обожават когато им четете с настроение. Когато четете неизразително и това не носи удовлетворение и на вас, детето възприема процеса по същия начин. Като резултат такова четене не носи полза.

Не хвалете детето за прочетени страници
Не бройте страниците. Вместо това хвалете за разбрана сюжетна линия.

Не се целете в сложни книги

Когато родителите се опитват да карат децата да четат книги, които са интересни за самите тях, това може да нанесе повече вреда, отколкото ползи.

В съвременния пренатоварен с информация свят нейният излишък може да доведе до желание да се изолираш от света и дори понякога води до нервни разстройства – провокира пасивност и нежелание да се учи.

Избирайки книга, отчитайте възрастта и интересите на детето
Ако четете на момче на 1 година приказка за принцеси, а то мисли само за колички, губите си времето. Важно е детето да се вълнува от това, което четете. Обсъждайте с него сюжета на книгата. Включвайте персонажи в играта, рисувайте ги. Оформяйте ги с пластелин. Тогава четенето ще се превърне в увлекателна игра.

Не превръщайте четенето в „задължение“

Принудата често провокира неприязън и отблъскване. Когато детето чете под командата на палка, това провокира у него само негативни чувства, дори ненавист. Не принуждавайте детето да чете.С деца може и е необходимо да се ходи в библиотеката
Съвременните библиотеки за деца са устроени така, че там може да поседите с тях. Всеки ще намери своето четиво и ще привикне да се потапя в интересните светове между двете корици. Процесът е някак естествен. Елиминира нуждата от принуда.

Не заменяйте книжните издания с аудиокнига

Четенето е задълбочен процес, който изисква потапяне в сюжета и осмисляне на случващото се. То трябва да се осъществява при липса на страничен шум и отвличане на вниманието. Ако детето започне да слуша аудиокнига, ръцете, краката и очите му ще търсят действие. Като резултат се губи част от качественото възприемане на сюжета.

Добави коментар