Как да отдалечим детето от устройствата

199
Как да отдалечим детето от устройствата

Съвети за ежедневно прилагане

Неотдавна Световната здравна организация оповести нови препоръки за здравето на децата на възраст до 5 години. Знаете ли колко време е допустимо те да бъдат пред екрана?

За деца на възраст до 2 години експертите съветват да се избягва въобще взаимодействието с екрана на телевизора или телефона. За деца над 2-годишна възраст времето трябва да се ограничи до 60 минути на ден. Не повече. Още по-добре е, ако намерите друг начин детето да прекарва свободните си часове.

Същевременно експертите съветват както децата, така и възрастните да бъдат по-подвижни. Да не се поддават на сладкото желание по няколко часа на ден да бъдат пред екраните. Развлеченията от този тип – гледане на филмчета или пък играене на игри, не са част от препоръчителната програма за деня.

Препоръки:

-    Бъдете активни колкото се може повече и с различни средства. Добър начин да привлечете детето да се движи е чрез интерактивни игри на пода.
-    За онези деца, които все още не се движат активно, е препоръчително да провеждат по 30 минути на ден в положение по корем.
-    Играйте с децата на игри, които изискват участието на крайниците – дърпане, бутане, хващане на предмети и т.н.
-    Не е желателно децата да се намират повече от час в шезлонг-люлка или пък в слинг. Колкото по-малко е времето в ограничено пространство, толкова по-добре се развива моториката на детето и се понижава риска от излишни килограми.
-    Децата от две години нагоре имат нужда от около 3 часа движение на ден. Активността може да е с различна интензивност – игра с топка, разходки, танци, интерактивни игри и т.н. Колкото повече, толкова по-добре.
-    Ако детето се налага да седи, занимайте го с разкази или му четете. Поощрявайте интереса му към настолните игри, главоблъсканиците, рисуването, лепенето или пеенето. Тези активности имат големи преимущества за когнитивното развитие на детето.

Децата на физически активните родители са по-склонни да усвоят този навик и да се придържат към него в зряла възраст. И обратното – не забравяйте това! Ако самите вие прекарвате часове пред телевизора, таблета и компютъра, то и децата ви ще го правят. 

Добави коментар