Как да не крещим на детето?

369
Как да не крещим на детето?

Понякога малкото дете е способно силно да опъне нервите ни

Искате да се откажете от излишните крясъци у дома и прояви на физическо надмощие в методите на възпитание? Може да ви помогнем с няколко съвета.

1/ Щом усетите, че назрява момент, когато искате да се разкрещите на детето, установете защо е така. Каква е ситуацията? Какви чувства и мисли ви движат? Водете си дневник и записвайте в него каква е била причината за поредното ви избухване?

2/ Помислете защо детето прави едно или друго нещо. Какви са мотивите за неговото поведение? Какво иска да постигне? Може би по този начин привлича вниманието ви към неговите проблеми, иска да получи майчина или бащина любов, преживява криза, свързана с възрастта му? Всичко това е важно.

3/ Оценете доколко вашите действия са свързани с поведението на детето, а не със собствените ви проблеми. Важно е да осъзнаете първопричината за вашата агресия.

4/ Създайте нов алгоритъм на действие. Щом ви се прииска да закрещите, отидете в другата стая, започнете да дишате дълбоко, направете си чай, пробвайте да погледнете на ситуацията под друг ъгъл, доловете хумора, почетете литература, посветена на възпитанието. Старайте се да действате осъзнато.

Ако детето е разляло вода, не му се карайте веднага. Дайте му кърпа и нека почисти. Това поведение е характерно за възрастен човек. Учи на самостоятелност. Ако детето донесе двойка по английски език, не определяйте наказание. Оценете подхода на учителя, степента на натоварване, възможността за поправяне. Всички деца имат своите таланти и способности. Може пък на вашето дете да му върви повече математиката.

Не дразнете детето с излишна критика или забележки, не го карайте да се страхува. По-често го хвалете. Акцентирайте върху това, което му се удава. Не се бойте да говорите за собствените си чувства и преживявания, когато ви е трудно да се контролирате. Детето не е глупаво. То ще ви разбере. Ще се изненадате, но е готово да се съобрази с това, че сте уморени, че имате нужда от почивка.

Уважавайте детето като личност. Прощавайте му несъвършенствата. Не забравяйте от време на време да „презареждате вътрешната ви батерия“. В крайна сметка щастливите и реализирани родители не прехвърлят на децата си своите комплекси.


Добави коментар